Støt kampen for originalt indhold, sig nej til Findeopskrifter.dk!

Tekst: Kasper Bergholt; Er du madblogger & tilknyttet Findeopskrifter, anbefaler jeg følgende startlæsning forfattet af Søren Quist Kære madblogger!

parasit-creative-commons-Dullhunk
parasit-creative-commons-Dullhunk

Der er kun én kage
I løbet af 2011 og 2012 har det svenskejede Findeopskrifter.dk fået godt greb i den danske madblogosfære, 289 danske madblogs er i dag medlem af netværket, som lover masser af relevant trafik og eksponering til de deltagende blogs. En god, symbiotisk model, hvor alle får en større bid af kagen. Men der er kun én kage — det samlede antal mennesker, der søger på mad- og opskriftsrelaterede emner. De madblogs, der deltager i Findeopskrifters model sørger for at flytte bidder af kagen fra dem selv og andre danske madbloggere til en svensk virksomhed, der er sat i verden med det formål at tjene penge.

Støtte fra iværksætterportalen Amino mod Findeopskrifters forretningsmodel
Støtte fra iværksætterportalen Amino mod Findeopskrifters forretningsmodel

Madblogs, der advarer mod Findeopskrifter.dk
Bag komfuret: Madblogger, har du afmeldt dig findeopskrifter?
Bergholts opskrifter: Findeopskrifter.dk er en parasit, der bør udryddes
Cocina Fragrante: Hvorfor jeg ALDRIG vil samarbejde med Findeopskrifter!!
Det lille køkken: [Findeopskrifter sætter] bloggerne skakmat i forhold til deres eget indhold (ja, det er min blog)
Det lyseblå køkken: Findeopskrifter.dk – En parasit, der bør udryddes
FoodMAD: Hvorfor “Findeopskrifter.dk” ikke er et klik værdig! 
Gastromad: Det er mine Indlæg – Findeopskrifter
Grydeskeen.dk: Findeopskrifter.dk – Millionomsætning på bloggeres indhold uden at lave noget selv
Heidis Low Carb-Verden – Hvorfor du som blogger bør sige nej til at være med på Findeopskrifter!
Heidis Verden: Hvorfor du som blogger bør sig nej til at være med på Findeopskrifter!
Kasperbergholt.org: Findeopskrifter, dokumentation & tekniske perspektiveringer
Klidmoster.dk: Findeopskrifter.dk – bloglands landevejsrøvere som griner hele vejen i banken…
Kokkekniven: Findeopskrifter.dk – Når en svensk kødbolle kommer i den danske suppedas!
Kristinas Køkken: Findeopskrifter – nej tak
La Cucina Nada: Findeopskrifter, det bliver ikke med mig som Ophelia!
Madarkitekterne: Findeopskrifter.dk, en lover bliver hater
Madblogs.dk: Madbloggere siger fra over for findeopskrifter.dk
Madko: Madbloggernes opråb
Mad og vin: Vi er nu fans af din blog
Mund-fuld: Vi skal drukne et skib, folkens…
PCOLiv.dk: Uvidenhed kan koste dyrt.
Rigeligt smør: Findeopskrifter.dk udnytter danske madbloggere
Simon Glue: Et nødvendigt farvel til Findeopskrifter
Simon Glue: Dokumentation af duplicate content-problematik
Spisekammer: Findeopskrifter.dk – et stærkt vanedannede stof
Søren Ejlersen, Årstiderne: Madbloggere styrer selv
Thomas Rosenstand: Madbloggere betaler gildet for svenske fribyttere – findeopskrifter.dk
Ugens Syv Dage: Nallerne Væk Findeopskrifter
Vild Med Mad: Vild Med Mads holdning til Findeopskrifter.dk

Værter og parasitter i madblogland
På nettet findes grundlæggende to slags mennesker. Dem, der er aktivt skabende — det være sig bloggere, borgerjournalister, podcastere, musikere og billedkunstnere. Det er dem, der skaber kvalitetsindhold. Og det er dem, der fortjener at blive betalt for det indhold, de skaber. Enten via partnersamarbejder eller via annoncering. Den anden type mennesker er dem, der sætter sig ned og tænker over, hvordan de kan tjene penge på dem, der bidrager med kvalitetsindhold til internettet. Madbloggere tilhører kategori 1; og folkene bag Findeopskrifter.dk tilhører kategori 2. Der er intet i vejen med, at de tjener penge på deres fine portal.

Findeopskrifter ønsker linkstemmer fra madblogs, men levererer ingen retur
Problemet er, at Findeopskrifter udnytter den teknologiske måde, internettet fungerer. I gamle dage var der kun én type link. Når man linkede til noget, var det at ligne med en stemme. Hvis jeg linker til en opskrift, indikerer jeg, at det er en god opskrift, som andre kan have glæde af at læse. I takt med at flere og flere kommercielle aktører kom til, var det nødvendigt at indføre en ny type link. No-follow-linket, som kunne bruges på fx kommentarsektioner på blogs, hvor man som platformsejer ikke nødvendigvis kunne stå inde for indholdet.

Google som drivkraft
Når Google skal finde ud af, hvilke opskrifter der skal ligge på side 1, når nogen fx søger på ‘osso buco’, spiller links en vigtig rolle. Findeopskrifter.dk har via deres badge- og Facebook-koncept fundet en måde at udnytte basal uvidenhed om internettets grundteknologi til at sikre sig en fortsat voksende del af søgninger på mad- og opskriftsrelaterede emner. Metoden: Bloggerne bruger gode gammel dags links, der fungerer som stemmer og signalerer, at Findeopskrifter.dk er en vigtig hjemmeside — vigtigere end bloggernes egne faktisk; mens Findeopskrifter sætter en såkaldt no-follow-attribut på links fra Findeopskrifter.dk til madblogsne. Det er meget usympatisk og eksemplificerer, at de kun er ude på to ting 1) At generere trafik på den billigst mulige måde; 2) Tjene penge på denne trafik.

Din blog bliver måske nedrangeret
Hvis langt de fleste links til din blog kommer fra Findeopskrifter, er der er en vis sandsynlighed for, at Google vil nedrangere den. Det betyder mindre trafik til dig.

Kill the middle man
Findeopskrifter.dk byder på en teknisk ramme. Hvis danske madbloggere vælgere at sige nej tak, vil madinteresserede søgende lande direkte dér, hvor indholdet er skabt, på bloggen.

Hvad med al den trafik, jeg mister
Det er rigtigt, at man som madblogger risikerer at miste en del henvisningstrafik fra Findeopskrifter.dk på den korte bane. Men når et tilstrækkeligt højt antal bloggere vælger at takke nej til at få deres indhold udnyttet kommercielt, nås et tipping point og madblogs vil ryge til tops i Google og de andre søgemaskiner i stedet for en aggregatortjenester som Findeopskrifter.

Har vi set noget lignende før?
Ja. Søren Storm Hansen drev for et par år tilbage en opskriftstjeneste, der samlede opskrifter fra danske bloggere via deres RSS-feeds. Søren Storm Hansen kendte som indholdsproducent alt til problematikken ang. no-follow links og sendte fuld linkværdi tilbage til de blogs, der var med. Hvad skete der med opskriftssiden? Den blev black listed af Google. Og måske overgår noget lignende Findeopskrifter.dk.

Søgegiganten ser ikke nådigt på sites, der laver contents craping uden selv at byde på andet end algoritmisk sortering og toplister. Sker det, bliver madblogs, der er med i Findeopskrifter.dk-setuppet, måske også udsat for en straf fra Googles side.22 thoughts on “Støt kampen for originalt indhold, sig nej til Findeopskrifter.dk!”

 1. Jeg er også ret træt af at findeopskrifter “scraper” vores opskrifter, og viser dem på deres eget site.

  Ikke alene er det principielt forkert, at udnytte andres indhold uden tilladelse.
  I rigtigt mange tilfælde betyder det også at findeopskrifter ranker højere end vores side på google-søgninger på fraser, som ellers kun findes på vores hjemmeside.

  De henviser ganske vist en del besøgende til os, men med den måde som findeopskrifter er lavet på, så er jeg svært bange for at de skader mere end det gavner.

  Vi har aldrig tilmeldt os findeopskrifter, og vil gerne slippe ud derfra. Hvordan slap I andre ud? Sendte I dem bare en mail og bad om at blive slettet?

 2. Jeg fik for lang tid siden en henvendelse fra dem, om at de ønskede at jeg tilmeldte mig deres “service”.. Jeg valgte heldigvis at takke nej tak, og det er jeg rigtig glad for :-)

 3. Som bruger af madblogs, er findeopskrifter.dk også en pine. Når man søger ligger de i toppen, men det betyder ikke de har de ønsket opskrifter man søger, ydermere dukker de op uanset om det så er en opskrift håndarbejde, madlavning mm. Der gik desværrer en rum tid før jeg fandt ud af det var en varm luft hver gang jeg søgte men blev lige iriteret hver gang de dukket op. Så nu går jeg konsekvens uden om googles henvisning når jeg ser linket er fra findeopskrifter.dk så kan kun opfordre alle brugere til at gå langt uden om. De har ingen værdi.

 4. Hej Mira!

  Mange tak for dit brugercentrerede perspektiv! Din søgeoplevelse stemmer godt overens med de testsøgninger, jeg har foretaget. Desværre.

  Alt godt,

  Kasper

 5. Jeg er ikke klar over hvor meget dette er i strid med copyright regler m.v., når de linker til den side hvorfra de låner indholdet, men en idé kunne være, at man måske som minimum kunne forsøge at tvinge findeopskrifter til at sætte en noindex på de opskrifter, som de låner/hugger fra andre sider. Kommer et noindex tag på siderne, vil søgemaskinerne ikke indeksere siderne. Lidt ligesom man ser med Miinto, som sælger andre webshops produkter via et feed og som så sætter noindex på, så Miinto ikke kommer til at rangere på det forskellige produkter og dermed udkonkurrerer stedet hvorfra de får deres info (Det var det der netop var problemer med for nyligt, da Miinto ved “en fejl” valgte at fjerne dette noindex, hvorefter de lynhurtigt overtog de fleste søgeresultater til stor frustration for alle deres samarbejdspartnere).

 6. Hej Flemming!

  Det er en rigtig god idé, du bringer på banen. Jeg tvivler dog stærkt på, at Findeopskrifter vil sætte noindex på. Det vil jo koste dem de gode placeringer i søgemaskinerne, hvilket igen vil føre til mindre trafik, hvilket igen vil føre til lavere indtjening.

  Alt godt,

  Kasper

  1. Helt enig, Kasper. Det skulle også mere være hvis man kunne finde en vinkel, hvor man gjorde findeopskrifter opmærksom på den meget dårlige omtale de får, og at man ville gøre alt hvad man kunne for at stoppe dem med kontinuerlig dårlig omtale, hvis ikke de samarbejder mere. Men i sidste ende kan det være de ignorerer alt hvis de tjener mange penge på det og ikke som sådan overtræder nogen copyright regler (jeg er som sagt ikke nok inde i reglerne omkring dette) :)

 7. Meget meget interessant indlæg, har faktisk selv op til flere gange undret mig over denne Findeopskrifter, den “stjæler jo mere eller mindre” vores besøgende og opskrifter, om det er mad eller desserter, ikke iorden, ikke fair efter alt det arbejde man som privat person har lagt ind i arbejdet… De står jo øverst i google næsten hver eneste gang man søger en af sine egne opskrifter. Kan ikke forstå hvorfor google ikke træder i karakter, som de ellers plejer at være rimlige gode til. Kan kun tilmelde mig listen der ADVARER mod findeopskrifter. Dødelig internet virus mod blogs med diverse opskrifter. Utroligt de stadigvæk får lov til at suge til sig. De skulle skamme sig.

  Venlig hilsen
  Maria – opskrifterpåkager.dk

 8. Som en der ofte søger opskrifter er jeg også rigtig træt af at få findeopskrifter op i mine søgninger hele tiden. Siden er nemlig ret dårlig efter min smag, og jeg kan ikke finde de oprindelige madblogs i mine søgninger på grund af den.

 9. jrg ved ikke om det er interresant, men jeg som bruger af opskrifter fra blogs,
  forlader altid siden, når den kommer.
  det er jo mig der har trykket, men jeg går efter opskrift, og ser derfor ikke hvem der har den opskrift jeg vil have…
  jeg tror mange, er trætte af reklamer…
  og bruger den aldrig. jeg er nok ikke alene…
  lissy

 10. Jeg har længe været irriteret, over at Findeopskrifter konstant dukker op i mine googlesøgninger, men jeg var faktisk ikke klar over, at der er en hel “bevægelse” imod dem. De er en pestilens, og burde lukkes ned, men vi kan desværre ikke gøre så meget andet, end at gå udenom deres side, og ikke give tilladelse, til at de bruger vores indhold. Jeg slipper uden om deres møg-side ved at skrive et lille minus foran deres navn, når jeg søger opskrifter på google. Jeg kan kun opfordre andre til at gøre det samme, og ganske simpelt slutte jeres googlesøgninger med et lille “-findeopskrifter”

  Er det i orden, at jeg smider et link til denne side på min blog?

 11. Kunne ikke være mere enig – Den slags sider ødelægger det for den søgende, når alt man finder er den, og ikke de langt mere interessante personlige madblogs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>