Performanceoptimering — Apache vs. LiteSpeed

For et par måneders tid siden havde jeg mulighed for at foretage en sammenligning af Apache og LiteSpeed i samarbejde med hostingudbyderen Meebox. Den faldt klart ud til LiteSpeeds fordel. I går foretog vi lidt flere eksperimenter på et lidt mere produktionsmodent setup.

Fordele v. LiteSpeed
Udover LiteSpeed — som er en kommerciel webserver, der bruger færre ressourcer end Apache, leverer indholdet hurtigere, har en solid indbygget cahing engine, som i nogle testscenarier endda outperformer industristandarden Varnish, og slutteligt beskytter bedre mod DDOS-angreb — kørte vi med en separat, dedikeret mysql-server.

Testresultater 1: Loadtider
 Sitet, der blev testet, er Bergholts opskrifter. Et WordPress-setup med en billed- og teksttung forside. I tillæg hertil er der en god sjat widgetsboxe i højre- og venstresiden. Loadtiden for forsiden lå med Apache på 6.2 sekunder.

loadtid-litespeed
loadtid-litespeed

Med LiteSpeed ramte vi 1.5 sekunder, hvilket er temmeligt imponerende, når man ta’r forsidens samlede elementer i betragtning (3,4mb).

Testresultater 2 — stresstest med LoadImpact
Loadimpact er et værktøj, der byder på real-life-test af samtidige forbindelser og brugere. Kurven for Apache-konfigurationen så således ud:

stresstest-bergholts-opskrifter-apache
stresstest-bergholts-opskrifter-apache

Loadimpact bryder af ved 40 samtidige forbindelser, da loadtiden stiger voldsomt ved dette punkt. Med LiteSpeed fortsættes testen helt op til 100 samtidige brugere med masser af samtidige forbindelser:

stresstest-bergholts-opskrifter-litespeed
stresstest-bergholts-opskrifter-litespeed

Den fine loadkurve, i hvert fald for et pro-webhotel, kan nok tilskrives LiteSpeeds caching engine.

Testresultater 3: Ressourceforbrug på serveren
Begge testsetup var baseret på CloudLinux, som gi’r mulighed for at monitorere ressourcefrobruger med 1-minutters intervaller under loadtesten. Ved Apache-konfigurationen ses en lang række peaks på cpu-forbrug, hvor CloudLinux går ind og skærer af for at beskytte de andre webhoteller på serveren.

ressourceforbrug-cloudlinux-apache-stresstest
ressourceforbrug-cloudlinux-apache-stresstest

Ved LiteSpeed ses et lang mindre ressourceforbrug:

stresstest-bergholts-opskrifter-litespeed
stresstest-bergholts-opskrifter-litespeed

 Problematisering
Samtlige testresultater viser, at LiteSpeed klarer sig langt bedre end Apache. Dog skal det bemærkes, at testen er foretaget på to forskellige serversetups. Apache er testet på en produktionsserver, hvor der er andre aktive webhoteller; mens LiteSpeed er testet på en testserver med blot et webhotel.

Ressourceallokationerne, entry threads, ram mængde og cpu-allokation er dog de samme. Så hvis serverkapaciteten ikke oversælges, burde performanceforskellene være mærkbare i produktionsmiljøer også.

Læs også: Kunsten at finde et hurtigt webhotel 

3 thoughts on “Performanceoptimering — Apache vs. LiteSpeed”

 1. Interessant. Hvad med Apache + Unixy Varnish (I kan låne en konto på min server) vs LiteSpeed? Begge med CloudLinux og cPanel selvfølgelig – og resource allokeringer skal være de samme.

  1. Hej Kristoffer!

   Det kunne bestemt være interessant. Kører Apache + Unixy Varnish med .htaccess-rewrites out of the box? Både til permalinks og WordPress’ caching (Hyper Cache / WP Super Cache)?

   Derudover vil det nok være problematisk at få ressourcerne til at matche, for jeg går ikke ud fra, at I og Meebox kører med det samme serversetup, så spørgsmålet er, hvor meget testen vil vise.

   Meebox’ setup er virtualiseret (VmWare) og med Netgroups nye SAN som storage.

   Hvad kører du med? Og hvilken processortype og ramteknologi?

   Alt godt,

   Kasper

 2. @Kristoffer

  — Er det egentlig ikke næsten nemmere, at du selv sætter tre blogs op og tester de tre forskellige setups (Apache, LiteSpeed, Apache + Unixy) — gerne også Lighttpd og Nginx, hvis du har tid — på dit serversetup, så vi ved, at hardwaren og ressourceallokeringen er den samme på tværs af testsne? Der er næsten for mange ubekendte i den anden ligning til at resultat skulle blive validt, tænker jeg…

  Alt godt,

  Kasper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *