Mine erfaringer med køb af bitcoin og ethereum

Blogposten er krydspubliceret på Linkedin her:
Introduktion til køb og salg af bitcoin & ethereum

Executive summary: Bitcoin & Ethereum – nemmest og sikrest?
Jeg har igennem mange år afsøgt mulighederne for at købe først bitcoins, sidenhen ethereum — og jeg er hver gang strandet ved enten et uoverkommeligt stort besvær og store kurtageudgifter kombineret med en dårlig fornemmelse af, hvor sikker investering er rent teknisk (ikke som valuta, men som en valuta, der kan blive stjålet/hacket/blive væk/slettet ved en fejl).

Den perfekte opskrift på en boble
Det er klart, at man slår sig selv lidt mere i hovedet, når kursen er kommet derop, hvor den er. Omvendt er det jo også den perfekte opskrift på en boble, hvis der er mange der sidder og slår sig selv oven i hovedet og efterfølgende kaster sig ud i sagerne med vinding for øje.

Den hollandske tulipanboble
Den hollandske tulipanboble nævnes ofte. Men det er ikke helt konsummenrabelt – der var stadig masser af tulipnløg. Som kunne plantes og bære blomst i masser andre lande end Holland. Af bitcoins er der kun 25 millioner.

Der er dog en teoretisk mulighed, at der i fremtiden kunne være flere, hvis alle bitcoinejere stemte for (hvilket ikke er supersandsynligt).

Bitcoins – den lette vej
Jeg er nået frem til, at det nemmeste og sikreste via disse tre instrumenter/ETN’er/fonde:

Ethereum XBT – ETN, der kan handles på Nasdaq Stockholm
Bitcoin XBT – ETN, der kan handles på Nasdaq Stockholm
Bitcoin Investment Trust – Handles på Nasdaq US.

Men det er en 100% lægmandsvurdering; virkeligheden kan sagtens være en anden. Hvis du er uenig / har en bedre mulighed så læg gerne en kommentar nedenfor.

Ansvarsfraskrivelse
Denne blogpost skal ikke læses som en opfordring til at investere i kryptovaluater – men kun, og det er ret vigtigt, som en beskrivelse af mine egne erfaringer/oplevelser, som jeg tænkte måske kunne interesse andre.

Ethereum XBT, Bitcoin XBT & Bitcoin Investment Trust kan handles af alle, der har hul igennem til Nasdaq via ens egen bank. Selv har jeg købt via en hel normal self service-platform hos Nordnet, som tilbyder konti uden depotgebyrer og en for mig at se meget rimelig kurtagesats.

Om Bicoin Investment Trust
Bitcoin Investment Trust har den største markedsværdi – men prisen er også den højeste af de tre (pt. 1.500 dollars = 9.450 DKK), hvor Ethereum og Bitcoin ligger på henholdsvis 41 EUR og  438 SEK).

Bitcoin Investmen Trust & ARK Investment
For Bitcoin Investment Trust taler ud over størrelse, at en af de store udbydere af EFTJ’ere, ARK Investment, har en god portion af deres holdings i Web x.0 ETF, som er interessant hvis man vil sprede risikoen bredere ud og også satse på virksomheder som Tesla, Nvidia, Facebook, Google & Salesforce. Pt. udgør Bitcoin Investment Trust 9% af den samlede portefølje.

Mod Bitcoin Investment Trust taler, at omkostningerne til administration er i den høje ende.

Jeg endte med at vælge de to første, fordi de 1) spredte risikoen ud over to kryptovalutaer; 2) havde en lavere pris per værdipapir; 3) var billigere at handle i kurtage; 4) håndteres på en svensk/nordisk børs.

Den lidt længere historie
Jeg har igennem længere tid, flere år, haft lyst til at investere et mindre beløb i bitcoin. Dels for at se udviklingen i potentielt afkast, dels for at forstå både (blockchain)-teknologien bag, dels få praktiske erfaringer med de forskellige børser, platforme, teknologier, sikkerhedsprincipper, wallets, osv.

Kryptovalutaer: Forræderisk sikkerhed
Dér, hvor blockchain for mig at se bliver lidt forræderisk, er vores store tilvænning til sikkerhed i et digitaliseret samfund, hvor der stort set altid er aktører, der garanterer for ens indestående.

Det kunne være i forbindelse med kreditkortsvindel eller stjålne midler fra bankkonti.

Med bitcoin & ethereum (og andre kryptovalutaer) er det langt mere shaky.

Blockchain opfattes som værende lig sikkerhed
I Ted Talks og andre steder nævnes ofte, at det er umuligt at hacke blockchainen, men det er på alle måder muligt at hacke de børser, hvor bitcoin og ethereum (og andre kryptovalutaer) handles – og det er også muligt at få stjålet coins fra ‘wallets’ på ens egen computer.

En anden problematik er i forhold til backup af ens penge. En computer kan bryde sammen. Blive stjålet. Et password kan blive glemt. En børs kan gå konkurs – eller blive hacket.

Det er uklart for mig, i hvilken grad de store børser har forsikret sig mod tab — og hvilken indskydergaranti de måtte stille. I praksis et ret underbelyst / ugennemskueligt hjørne af “kryptoparadigmet” (for mig at se).

Her er et par eksempler på (mange) penge, der forsvandt:
The Inside Story of Mt. Gox, Bitcoin’s $460 Million Disaster
Hacking Coinbase: The Great Bitcoin Bank Robbery
Over $1 Million Worth Bitcoin and Ether Stolen

Køb via de store “kryptobørser”
Det første, jeg gjorde, var at kigge på de store aktører i markedet – i praksis Coinbase, Kraken, Cex.io, Avatrade (generel tradingplatform, som ikke hovedfokus på bitcoin & ethereum).

Høje indgangsbarrierer
Alle har ret heftige oprettelseskrav i forbindelse med oprettelsen, typisk skal der uploades billeder af pas, kørekort, regninger (for at bevise bopæl – og der skal ved kobling af bankoverførsel som betalingsmåde overføres et lille testbeløb som følges af en talkode, man efterfølgende taster ind, når overførslen er gået igennem).

Sikkerhedsforanstaltningerne går på diverse former for kriminalitet (hvidvaskning af forskellig karaktér).

Mit pas var udløbet, hvilket Coinbases OCR-læsningsalgoritmer fangede ved upload. Så jeg endte med at købe for en symbolsk sum (50 kr) ethereum af min ven Mike.

Mist downloader hele ethereum-blockchainen
Valget på wallet faldt på Mist. Efter at have downloadet programmet, sættes der gang i en obligatorisk synkronisering af blocks (ethereum node needs to sync, please wait), men man har mulighed for at åbne programmet, hvor ens wallet-adresse (svarer til registrerings- og kontonummer kan man vel sige) fremgår.

Og hér gik jeg i stå i første omgang. “Ethereumsne” nåede ganske enkelt ikke frem, selvom Mist havde synkroniseret i mere end 12 timer.

“Word to the wise: Do not transfer your ETH from Coinbase or any exchange to your Ethereum Mist Wallet until you have downloaded the entire blockchain to your client node (your computer). You will not lose the ETH, unless your client machine dies and you never get the uniquely identifying files off of the client machine.” KILDE.

87 GB’s blockchain at your front door!
Valutaen dør ‘i transit’, hvis ens computer crasher for good. Pt. fylder den samlede blockchain 87 GB på min computer. Det tog mere end 72 timer at downloade alle bidder af den. Det er min oplevelse, at jo flere procent, man får downloadet, jo mere falder hastigheden.

Lige så snart man åbner Mist første gang, fungerer rogrammet, og dermed ens computer, som host/node i netværk, hvilket betyder, at der også bliver langet solide mængder data over bordet (tilbage til peer2peer-netværket). Hvis man sidder med netadgang vi mobil, så kan det blive en bekostelig affære, tænker jeg.

Udover at lægge godt beslag på båndbredde, får ‘geth’, som er den eksekvérbare fil også brugt gode mængder både CPU (hvilket undrer mig lidt) og RAM (til cachingformål, vil jeg tro).

Konklusionen lød således, at Mist ikke var den kurv, jeg havde lyst til at lægge mine æg i.

Unclaimed currency?
Efterfølgende sad jeg og reflekterede lidt over, hvor megen ‘unclaimed currency‘, der ligger og svømmer rundt i cyberspace — altså valuta som fx disse 50 kroner, der går være fortabt for tid og evighed, hvis min computer var gået ned – eller alternativt jeg havde givet op efter 48 timer.

Næste forsøg: Exodus

Som sagt, så tog det 72 timer ca., før transaktionen var gået igennem. Vi startede kæden med 50 kroner via mobilepay — overførslen via Kraken skrællede godt af.

Guides og råd på nettet kraftigt præget af affiliate-aftaler
Next step var at føre fra Mist til Exodus, som var mit næste wallet-forsøg efter at have googlet på kryds og tværs. Søgemæssigt er krypto-hjemmesider præget af, at der tilsyneladende er rigtigt mange penge at tjene på affiliate-aftaler for de større firmaer (ofte dem, der også udlodder startbonus’er, fx Avatrade og eToro).

Så mange anmeldelser & guides er præget af at være skrevet med det primære formål at generere henvisninger til disse sider (hvorefter “anmelderen” modtager en sjat penge).

Erfaringer med Exodus
Klienten/programmet er intuitivt at gå til – og der er lettilgængelige muligheder for at lave backups. Om de så vil virke, hvis Exodus platformen af den ene eller anden årsag ikke er der i morgen, det er svært ved at vide.

Dér, jeg er nået til, er, at jeg ikke er tilstrækkelig tryg ved at have en større sum penge stående hverken i Exodus eller på diverse børser, så valget er landet – indtil videre i hvert fald – på de tre muligheder i starten af blogposten (XBT Bitcoin & XBT Ethereum).

Fremtidige planer
Jeg overvejer at investere i Bitcoin Investment Trust via ARKw-fonden. Alternativt at hensætte, så jeg kan købe i eventuelt nyoprettede ETN’er, ETF’er, fonde eller investeringsforeninger.

En smule ethereum og bitcoin i cold storage kunne også være interessant, selvom det er noget bøvlet noget at have med at gøre.

Nye muligheder på vej
Så vidt jeg kan læse mig til, har der været forsøg på oprettelse fra store spillere som Winklevoss (Bitcoin Trust), VanEck (Vectors Bitcoin Strategy), SolidX Management LLC ogProShares (med et market cap på 29 milliarder dollars sammenlagt).

Hybridfonde, hvor der både er investeret i bitcoin (og andre kryptovalutaer) _og_ blockchainvirksomheder kunne også være en rigtig interessant kombination.

Afrunding
Der er gået henved 9 år, fra ‘Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System‘-artiklen blev publiceret – og man må sige, at bitcoinkøb- og -salg i den grad ikke er blevet mainstream, trods en større og større interesse, føler jeg, for både teknologien bag og valutaen.

Jeg sidder med en fornemmelse af, at økosystemet indeholder en ‘infinite complexity’, som det hedder sig om cyberspace i William Gibsons ikoniske science fiction-klassiker Neuromancer fra 1984.

“A graphic representation of data abstracted from banks of every computer in the human system. Unthinkable complexity. Lines of light ranged in the nonspace of the mind, clusters and constellations of data. Like city lights, receding.”

Hook up:
MediumLinkedinTwitter